Voetproblemen

Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenlaag van uw huid (ook wel de opper laag). Het ontstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. Onder de voet is vaak een dun laagje eelt aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. Dit noemen we fysiologisch eelt. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt. Het is dan ook van belang om te zorgen dat dit eelt regelmatig door de pedicure of medisch pedicure wordt verwijderd.
Het na de behandeling dagelijks insmeren met de juiste crème kan de eeltgroei remmen.

Likdoorn

Een likdoorn, ook wel ‘eksteroog’ of clavus genoemd, is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Een likdoorn ontstaat als gevolg van langdurige druk op dezelfde plek. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn kunnen vormen. Deze plek kan pijnlijk worden, omdat de likdoorn, zoals de naam ook prijsgeeft, als een ‘doorn’ naar binnen groeit. Vaak ontstaat er druk op het bot of op een zenuw. Mensen die smalle schoenen dragen kunnen sneller te maken krijgen met een likdoorn. De schoen drukt dan op bepaalde plekken op de voet, waardoor hier eelt en vervolgens een likdoorn ontstaat. Likdoorns worden over het algemeen vaker gezien bij vrouwen, omdat vrouwen vaker smalle schoenen dragen dan mannen.
Aanwezige likdoorns kunnen in de praktijk vakkundig worden verwijderd met een klein mesje of frees.

Kloven

Kloven in de voet zijn barsten of scheuren in de huid. Voetkloven (en hielkloven) kunnen in hard overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure of medisch pedicure en een goede thuiszorg.
Het dagelijks insmeren met een verzachtende, vocht inbrengende crème is aan te raden.

Ingroeiende nagel
Wanneer het puntje van de nagel of de zijkant in het nagelbed groeit spreken we van een ingroeiende nagel. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing. Een ingroeiende nagel kan vakkundig worden geknipt waarna druk ontlastend materiaal kan worden aangebracht en zo druk en pijn worden verminderd. Wanneer er sprake is van een ernstig ingegroeide nagel met ontsteking kan deze door de medisch pedicure worden behandeld of is verwijzing naar een huisarts noodzakelijk.